Daily Qstn Details

PSI-2018

  • 06/05/2018

Q1. Match the following with respect to Karnataka State:

a. Ghokak falls                1. Ghataprabha

b. Vajrapoha falls             2. Mandovi

c. Godanchinamalai falls    3. Markandey

A.a-1, b-2, c-3

B.a-2, b-3, c-1

C.a-3, b-2, c-1

D.a-1, b-3, c-2 

Ans:A

Q2.Consider the following statements in context with Coffee production in Karnataka:

1.Karnataka is the major coffee producing state of India, accounting about 53% total coffee production of the country

2. Major coffee producing districts of Karnataka are Tumkur, Davanagere and Shimoga

Which of the above statements is/are correct?

a. Only 1 

b.Only 2

c.Both 1 & 2 

d.Neither 1 nor 2

Ans: only 1.

Q3.consider the following statements regarding recently launched ' Arogya bhagya' scheme by karnataka government.

1.This scheme will merge the existing seven health schemes

2. The main theme of the scheme is 'treat first and pay next'

Choose the correct option.

a. 1 only

b. 2 only

c. both 

d. none of the above.

Ans: Both are correct.

Q4.Recently Airtel launched office-in-a-box connectivity solutions for which of the following states start-ups

a.Maharastra

b.Kerala

c.Karnataka

d.Tamilnadu

Ans; Karnataka

Q5.consider the following statemnts regarding 'matrupoorna scheme' launched by karnataka.

1.The scheme aims at  providing Lactating and pregnant women in rural area with one nutrtious meals daily and 25 days in a month.

2.It is implemented through Anganwadi's

3.The scheme is implemented by  the Department of health and family welfare.

Choose the incorrect option/s:

a.1 & 3

b. 2 only

c. 3 only

d 1 & 2

Ans:C

The scheme is implemented by Department of women and child development.

Q6.Niti Aayog seeks which of the following institutions  help to prevent fraud in Ayushman bharat-national health protection scheme.

a. IMF

b.ADB

c.WB

d. AIIB

Ans: World bank

AB-NHPM chief executive officer Indu Bhushansaid about the acceptance of World Bank’s suggestions, with relevance to Indian context to ensure there is no misuse and fraud under the Ayushman Bharat National Health Protection Mission (AB-NHPM) which will provide coverage of Rs5 lakh to Rs10 crore poorest families of the country.

Q7.which of the following cities will host festival of Bharat

a. Bangalore

b. New Delhi

c.Hyderabad

d.Chennai

Ans: New Delhi

Q8. Asian development bank projects India's growth rate of about____% in 2018

a.7.5

b.7.3

c.7.4

d.7.7

Ans; 7.3%

Asian Development Bank President Takehiko Nakao has noted that India’s growth in 2018 would pick up to 7.3%.The Bank has also projected that India will remain the fastest growing Asian nation with 7.6% growth in 2019-20.The size of India’s economy is about USD 2.5 trillion currently, making it the sixth largest in the world.

Q9.The 4th Regional Conference on ‘Futuristic, Resilient and Digital Infrastructure’ was organized recently by _________in Bengaluru.

a. Ministry of Corporate Affairs
b. Ministry of Electronics and Information Technology
c. Ministry of Commerce and Industry
d. Ministry of Finance
Ans: d
 
Q10.Vice President of India Mr. M Venkaiah Naidu emplaned for a five-day visit to South America's three nations. Name all the three nations.
a. Brazil, Peru, and Panama
b. Chile, Guatemala and Peru
c. Venezuela, Guatemala and Panama
d. Guatemala, Peru and Panama
ans: d

(0) Comments

Leave The Comment