Daily Qstn Details

PSI-2018

  • 05/05/2018

Q1.consider the following statements regarding Indus Dolphin

1.Indus dolphin is one of the world’s rarest mammals found only in India

2. The first organized census on Indus dolphins are conducting by the Punjab government along with WWF-India.

choose the correct options:

a.1 only

b.2 only

c.both

d.none

Ans: 2 only

Indus dolphin is one of the world’s rarest mammals found only in India and Pakistan. The first organized census on Indus dolphins are conducting by the Punjab government along with WWF-India.The Indus dolphins are restricted to only a 185 km stretch between Talwara and Harike Barrage in India’s Beas River in Punjab.
 The five day exercise has been conducted to estimate the population of Indus Dolphin by Department of Forests and Wildlife Preservation, Punjab and WWF-India are currently working in two teams.
The population of the Indus dolphin, platanista gangetica minor, numbers are estimated to be around 1,800 across Pakistan in the Indus river. In India, a tiny population survives in this small stretch of the Beas river.

Q2.recently with which of the following Technology company has been collaborated with NITI aayog to develop precision agriculture?

a.IBM

b. Infosys

c.Wipro

d.Cognizant

Ans: IBM

The Objective of the Collaborations is to Introduce technology to provide perspective to farmers to improve the Productivity of Crops,Soil Yields,Improving the Farmers Incomes.And the Project is Implemented by Using Artificial Intelligence by which Farmers get to know about the Climate Change,Crop Monitoring and Early Warning on Pest & Disease Outbreak.

Q3.which of the following development initiatives was recently signed between Govt of India and World Bank?

a.agriculture

b.biopharma

c.education

d. none of the above

Ans: Bio pharma

To develop an innovative biopharmaceutical and medical devices industry in India, Government of India and the World Bank signed an agreement. The aim is to make India a hub for design and development of novel, affordable and effective biopharmaceutical products

Q4.which is the world's rarest ape on the edge of extinction

a.Bornean oranguntan

b.Tapanauli orangutan

c. Sumtran Orangutan

d. javan orangutan

Ans: Tapanauli orangutan

i.Less than 800 members of the Tapanuli Orangutan species are alive. They are in danger due to mega-projects, deforestation, road building, and poaching. This was mentioned in a study published in the journal Current Biology.
ii. They would not survive unless immediate steps are taken to rescue them. This species was discovered in 2017 in Sumatra, Indonesia.
iii. A major threat to them is a planned $1.6 billion mega-dam project to be constructed by a Chinese state-owned corporation.

Q5.consider the following statements regarding Namami Gange programme

1.program would be implemented by the National Mission for Clean Ganga (NMCG), and ministry of drinking water and sanitation.

2.mission to achieve the target of cleaning river Ganga especially five major Ganga basin States – Uttarakhand, Odisha, Jharkhand, Bihar and West Bengal.

choose the correct options

a. 1 only

b. 2 only

c. Both

d. None of the above

Ans: None of the Above.

The program would be implemented by the National Mission for Clean Ganga (NMCG), and its state counterpart organizations i.e., State Program Management Groups (SPMGs).

Namami Gange programme was launched as a mission to achieve the target of cleaning river Ganga in an effective manner with the unceasing involvement of all stakeholders, especially five major Ganga basin States – Uttarakhand, Uttar Pradesh, Jharkhand, Bihar and West Bengal.

The programme envisages: River Surface Cleaning, Sewerage Treatment Infrastructure, River Front Development, Bio-Diversity, Afforestation and Public Awareness.

Q6.consider the following statements regading Narcotics control bureau.

1.NCB is the apex coordinating Agency

2.it came into effect from the 14th November, 1985  under the Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act, 1985 

Choose the correct option;

a. 1only

b. 2 only

c. Both

d. None of the above.

Ans: Both. 

Q7.The sports initiative ‘Star Khel Mahakumbh’ has launched from which state?

a.Himachal Pradesh 

b.Andhra Pradesh 

c.Uttar Pradesh 

d.Madhya Pradesh

Ans: Himachal Pradesh

the sports initiative ‘Star Khel Mahakumbh’ was launched by BJP MP Anurag Thakur and cricketing great Sachin Tendulkar at Dharamshala in Himachal Pradesh in the presence of 1,500 athletes. The athletes will compete in volleyball, basketball, cricket, football, kabaddi and athletics. The initiative has been designed in a manner as to attract participation of at least one lakh youth from across 5000 villages and 800 panchayats. 

Q8.Which country hosted the 12th informal meeting of SAARC finance Ministers?

a.Malaysia 

b.Myanmar 

c.Philippines 

d.India

Ans: Philippines

The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in Manila, Philippines on May 4, on the sidelines of the 51st Annual Meeting of Asian Development Bank (ADB).

Q9.Consider the following changes in the organizational structure of congress during the Nagpur session of 1920 during the declaration of non- cooperation movement:

1) A Congress Working Committee of 15 members was set up to lead the Congress.
2) Entry fee in the party was reduced to four arenas.
3) Provincial Congress Committees were organized but on non-linguistic basis.

Choose the correct statement from above:

a. Only 1
b. Only 2
c. Only 1 and 2
d. Only 3

Answer: c

Some important structural changes were made because congress was just a one committee party and to handle a nationwide campaign it needed a well equip and efficient organization. Hence, a Congress Working Committee (CWC) of 15 members was set up to lead the Congress; Provincial Congress Committees on linguistic basis were organized; ward committees was organized; and entry fee was reduced to four arena.

Q10.consider the following statements regarding VVPAT

1.The Voter Verified Paper Audit Trail is a method that provides feedback to voters.

2.It is an independent verification printer machine and is attached to electronic voting machines.

choose the correct option

a.1only

b. 2only

c. both

d.None

Ans: Both

 

(0) Comments

Leave The Comment