Daily Qstn Details

PSI-2018

  • 04/05/2018

Q1.Which city is hosting the 4th edition of Vibrant North East 2018?

a .New Delhi 

b.Guwahati

c.Shillong

d.Agartala

Ans:guwahati

The 4th edition of ‘Vibrant North East 2018’ has started in Guwahati, Assam on 3rd May 2018 in which people would be made aware of central government’s schemes and programmes. It is organised by Delhi-based NGO, Centre for Agriculture and Rural Development (CARD) and is supported by the North Eastern Council, Department of Science and Technology, Ministry of Home Affairs, Ministry of Commerce and Industry and All India Farmers Alliance.

Q2.which of the following ministry has  launched online “event clearance system” ?

a.Union ministry of Home affairs

b.Union ministry of external affairs

c. Union ministry of IT

d. Union Ministry of Telecommunications

Ans: a

Union Ministry of Home Affairs launched online “event clearance system” on May 2, 2018, aimed at granting security clearance to foreigners wanting to visit India to attend conferences, seminars or workshops.

Q3.Recently EPFO (Employees’ Provident Fund Organisation) has announced the introduction of the following service  through the Umang App

1.unorganised workers

2.pensioners

3. students

4.none of the above.

Ans: Pensioners

EPFO (Employees’ Provident Fund Organisation) has announced the introduction of a new service for pensioners through the Umang App. Under the new facility, a pensioner can view his pension passbook on the app.

Q4.which of the following states have launched "Go to village" mission

1.Mizoram

2.Manipur

3.Nagaland

4.Tripura

Ans: Manipur

Manipur State Government’s ‘Go to Village’ mission is aimed at identifying the eligible and deserving beneficiaries in every corner of the state and delivering government services at their doorstep.

Q5.which of the following airports has become the 100th functional airport in India?

a. pakong airport , sikkim

b. bidar airport, karnataka

c. Itanagar airport, Itanagar

d. None of the above

Ans: A

On May 3, 2018, Minister of State for Civil Aviation Jayant Sinha stated that Pakyong airport in Sikkim, which is scheduled to be commissioned in June 2018, will be the 100th operational airport in the country.
About Pakyong airport in Sikkim:
i. Currently, Sikkim is the only state in India that does not have an airport.
ii. Post commissioning, low-cost airline SpiceJet will be operating flights to Pakyong in Sikkim from Kolkata under Civil Aviation Ministry’s regional connectivity scheme, UDAN (Ude Desh ka Aam Naagrik).
iii. Under UDAN, 25 airports have been added to the aviation network, 13 airports are being upgraded and 23 airports and helipads have been awarded to handle helicopter operations.

Q6.Recently 4th Regional Conference on ‘Futuristic, Resilient and Digital Infrastructure’ concluded 

a.Chennai

b.Bengaluru

c. Hyderabad

d.New Delhi

Ans: Bengaluru

The conference was organized by Union Ministry of Finance in collaboration with the Confederation of Indian Industry (CII) and Research and Information System for Developing Countries (RIS).
This two-day conference was attended by experts from various fields, representatives of civil society organizations and academic.

Q7.recently Ministry of HRD has introduced which of the following scheme for massive open online courses?

a.Swayam

b.Swayam prabha

c.swavalamban

d.none of the above

Ans: Swayam.

The Ministry of Human Resource Development has launched an initiative of online professional development of 1.5 million higher education faculty using the MOOCs (Massive Open Online Course) platform SWAYAM.

Q8.what is the rank of India in FDI confidence index 2018?

a.11th

b.12th

c. 13th 

d. 14th

Ans: 11th

India has ranked 11th on the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018 released by global consultancy firm A T Kearney.

Q9.In which of the following fields Nobel prize will not be awarded this year?

a.Medicine

b.Literature

c.physics

d.chemistry

Ans: Literature.

The Swedish Academy said that, the Nobel Literature Prize 2018 will be given in 2019. The Nobel Literature Prize is postponed for the first time in 70 years.
The Swedish Academy has previously reserved the prize on seven occasions in: 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 and 1949.

 The Swedish Academy has been in stress due to the #MeToo campaign since November 2017.

Q10.APSTAR-6C satellite is launched by.

a.Japan

b.China

c.US

d.India

Ans:China.

On 3rd May 2018, China launched a new communication satellite named “APSTAR-6C” at the Xichang Satellite Launch Center, China.
APSTAR-6C:
 APSTAR-6C was sent into orbit by the Long March-3B carrier rocket. This was the 273rd mission of the Long March rocket series.
APSTAR-6C satellite and Long March-3B carrier rocket were developed by the China Aerospace Science and Technology Corporation.

 

 

 

(1655) Comments